Νέες ευκαιρίες εργασίας σε νεαρούς ενήλικες με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού σε ηλικία μετάβασης: Οδεύοντας προς ένα εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον συμπερίληψης μέσω προσέγγισης που βασίζεται στη προώθηση των δυνατοτήτων
Τίτλος Έργου: Νέες ευκαιρίες εργασίας σε νεαρούς ενήλικες με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού σε ηλικία μετάβασης: Οδεύοντας προς ένα εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον συμπερίληψης μέσω προσέγγισης που βασίζεται στη προώθηση των δυνατοτήτων
(New Opportunities for Working employment of the transition aged young adults with Autism Spectrum Disorder: Moving towards inclusive educational and working environments using a strength based approach)
Η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Νέες ευκαιρίες εργασίας σε νεαρούς ενήλικες με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού σε ηλικία μετάβασης: Οδεύοντας προς ένα εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον συμπερίληψης μέσω προσέγγισης που βασίζεται στη προώθηση των δυνατοτήτων".
Φορέας χρηματοδότησης: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
Διάρκεια: Νοέμβριος 2023 – Οκτώβριος 2025
Περίληψη: Η συμμετοχή νεαρών ενηλίκων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εργασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η προτεινόμενη μελέτη σχεδιάζει να διερευνήσει τις εκπαιδευτικές και εργασιακές εμπειρίες νεαρών ενηλίκων 18-35 ετών με ΔΑΦ προκειμένου να πραγματευθεί το θέμα της κοινωνικής συμπερίληψης. Το εκτιμώμενο δείγμα αποτελείται από 370 άτομα με ΔΑΦ τα οποία προέρχονται από κοορτή 1200 παιδιών που είχαν στο παρελθόν αξιολογηθεί στο Ειδικό Ιατρείο ΔΑΦ της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν μία μπαταρία εργαλείων που διερευνούν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους, καθώς και την τρέχουσα συμπτωματολογία και συννοσηρότητα. Επιπλέον θα διεξαχθούν εστιασμένες ομάδες περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων και γονέων προκειμένου να διερευνηθούν οι διευκολυντικοί και παρεμποδιστικοί ως προς την εργασιακή και εκπαιδευτική συμπερίληψη παράγοντες. Τέλος οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στη χρήση της μοναδικής πλατφόρμας ανεύρεσης εργασίας για άτομα με ΔΑΦ (Jobslink) που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Η μελέτη αυτή θα είναι η πρώτη στον Ελλαδικό χώρο που θα διερευνήσει θέματα εκπαιδευτικής και εργασιακής συμπερίληψης ατόμων με ΔΑΦ χρησιμοποιώντας δείκτες και δεδομένα από τα ίδια τα άτομα ενισχύοντας την έννοια της αυτό-συνηγορίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα οδηγήσουν στη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για την προώθηση της εκπαιδευτικής και εργασιακής συμπερίληψης των ατόμων με ΔΑΦ.