Αρχική σελίδα » Ερευνητικά Προγράμματα » Ποιότητα ζωής παιδιατρικών ασθενών με νευροβλάστωμα

A SIOPEN pragmatic clinical trial to MOnitor NeuroblastomA relapse with LIquid biopsy Sensitive Analysis


Τίτλος Έργου: A SIOPEN pragmatic clinical trial to MOnitor NeuroblastomA relapse with LIquid biopsy Sensitive Analysis

(Πραγματιστική κλινική μελέτη της SIOPEN για την παρακολούθηση της υποτροπής του νευροβλαστώματος με ευαίσθητη ανάλυση υγρής βιοψίας)


Η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "A SIOPEN pragmatic clinical trial to MOnitor NeuroblastomA relapse with LIquid biopsy Sensitive Analysis".  

Φορέας χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκή Ένωση

Διάρκεια:  Ιανουάριος 2024 – Δεκέμβριος 2028

Περίληψη: Κάθε χρόνο, 1500 ασθενείς διαγιγνώσκονται με νευροβλάστωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), από τους οποίους οι μισοί διαγιγνώσκονται ως υψηλού κινδύνου. Το υποτροπιάζον νευροβλάστωμα είναι επιθετικό και ανθεκτικό στη θεραπεία. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση η παρακολούθηση της υποτροπής της νόσου και της ανταπόκρισης στη  θεραπεία. Οι συνήθεις μέθοδοι παρακολούθησης είναι μέθοδοι απεικόνισης, όπως 123I-MIBG, CT ή MRI, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές, επειδή συχνά απαιτείται γενική αναισθησία. Συνεπώς, απαιτούν συνεχείς βελτιώσεις για ακριβείς και αξιόπιστες τεχνικές, αλλά και για χαμηλότερη επιβάρυνση του παιδιού. Οι υγρές βιοψίες είναι ελάχιστα παρεμβατικές, επιτρέπουν συχνές δειγματοληψίες και ανιχνεύουν με ευαισθησία μοριακούς δείκτες του όγκου στο περιφερικό αίμα. Η πραγματιστική κλινική μελέτη MONALISA στοχεύει στην έγκαιρη εκτίμηση της εξέλιξης και υποτροπής της νόσου με χρήση της  υγρής βιοψίας με στόχο την καλύτερη επιβίωση. Με την ανάπτυξη ενός ψηφιακού εργαλείου υποστήριξης των αποφάσεων θα υποβοηθηθεί η παρακολούθηση και η εκτίμηση της επίδρασης της υγρής βιοψίας στην ποιότητα ζωής ενσωματώνοντας την άποψη των ασθενών. Η αξιολόγηση αυτή θα γίνεται μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους γονείς και τα παιδιά >5 ετών και θα αποτελεί το κυρίως έργο της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής.