Αρχική σελίδα » Προγράμματα προαγωγής ψυχικής υγείας » Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων με χρόνια σωματική νόσο

Πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων με χρόνια σωματική νόσο.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεράσιμος Κολαΐτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"


Εκτελεστική Υπεύθυνη: Βασιλική Χαντζαρά, Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ

Υπεύθυνοι Κλινικών Μονάδων 

Μοσχόβη Μαρία, Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη Κέντρου Ειδικών Θεραπειών (ΚΕΘ), Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Ντουντουνάκης Σταύρος, Παιδίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ, Τμήμα Κυστικής Ινώδους Νόσου, Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

 Κλινική Συνεργάτης

Καραμολέγκου Καλλιόπη, Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών (ΚΕΘ), Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Αθηνών.

 Παιδοψυχιατρική Ομάδα

Αντωνοπούλου Βασιλική, Παιδοψυχίατρος

Ηλιάδου Αγγελική, Παιδοψυχίατρος

Κώτσης Κωνσταντίνος, Παιδοψυχίατρος

 Επόπτες Ψυχοθεραπειών

Ζαχαριά Αλεξάνδρα, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων.

Ματσουκά Σταματία, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων.

Παπαγούνου Μαρία, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων.

Πομίνι Βαλέρια, Κλινική Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

Τομαράς Βλάσης, τ. Αναπλ. Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικογενειακός Θεραπευτής.

Χαντζαρά Βασιλική, Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων

 Ψυχοθεραπευτές

Ανασοντζή Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων.

Καλτσά Αργυρώ, Παιδοψυχίατρος, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική, Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

Κωνσταντάκη Έφη, Παιδοψυχίατρος, Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων

Μηνοπούλου Ειρήνη, Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Νάρνου Μερόπη, Κλινική Ψυχολόγος, Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων

Παπαναστασίου Λήδα, Ειδ. Παιδοψυχίατρος, Εκπ. Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Τασούλη Μαρία, Παιδοψυχίατρος, Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων

Φύσσας Κωνσταντίνος, Ψυχολόγος, Θεραπευτής ΜΑ.

 Ομάδα Εικαστικής Παρέμβασης

Μόρτζος Φρίξος, Μουσικός Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Παλλαντζάς Χρήστος, Ζωγράφος

Χαλκιαδάκη Λήδα, Τραγουδοποιός- Ποιήτρια

Γραμματέας: Αναστασία Καλύβα

Τα τελευταία χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η παγκόσμια Ιατρική κοινότητα τείνει στην ολιστική αντιμετώπιση των σωματικών παθήσεων με επίκεντρο τον ασθενή. Είναι γνωστό ότι τα χρόνια σωματικά νοσήματα συνοδεύονται από ψυχικές επιπτώσεις στο παιδί, στον έφηβο και την οικογένεια του. Ο κίνδυνος εκδήλωσης ψυχικής διαταραχής σε παιδιά και έφηβους με χρόνια νοσήματα είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Στη χώρα μας δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής συστηματικές προληπτικές, θεραπευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που αφορούν τις ψυχικές επιπτώσεις των χρόνιων νοσημάτων των παιδιών και των εφήβων και την αντιμετώπισή τους.

Σκοπός της προτεινόμενης παρέμβασης είναι η οργάνωση και ανάπτυξη ενός προγράμματος προαγωγής της ψυχικής υγείας για παιδιά και έφηβους με χρόνια σωματική νόσο που νοσηλεύονται, παρακολουθούνται ή παραπέμπονται στο Γενικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο που θα προσφέρει: α. υποστηρικτική αντιμετώπιση ή ατομική ψυχοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους β. παράλληλη υποστηρικτική αντιμετώπιση των γονιών γ. υποστηρικτική βοήθεια στα αδέλφια των ασθενών, που συχνά παρουσιάζουν σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα, λόγω της ασθένειας των αδελφών τους δ. οικογενειακή θεραπεία στις περιπτώσεις των οικογενειών που το χρειάζονται ε. δημιουργική έκφραση και ανάπτυξη ενδιαφερόντων στα παιδιά και τους έφηβους με χρόνιο σωματικό νόσημα στ. εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση και εποπτεία νέων επαγγελματιών ψυχικής υγείας ζ. ενημέρωση-ευαισθητοποίηση επαγγελματιών υγείας και η. έρευνα στο συναφές γνωστικό πεδίο.

Η μέχρι τώρα κλινική εμπειρία των εργαζομένων στη Διασυνδετική Παιδοψυχιατρική της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», το υπάρχον σημαντικό δίκτυο συνεργασίας με άλλες δομές, νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας και ιδιωτικούς φορείς και τα επιστημονικά, κλινικά και κοινωνικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ανάπτυξη της παρούσας προτεινόμενης δράσης,  αποτελούν ισχυρά εφόδια βιωσιμότητας της δράσης στο Νοσοκομείο μας και της ανάδειξής της ως καλής πρακτικής-μοντέλου για ανάπτυξη αντίστοιχων δράσεων σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. www.SNF.org